Καλως ήλθατε στην ιστοσελίδα των Πανιώνιων Αγώνων!

 

Το όραμα των Πανιώνιων Αγώνων είναι να εμπνεύσει την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά μέσω του Αθλητισμού, των Τεχνών, και των Γραμμάτων, μεταλαμπαδεύοντας το πνεύμα της προσφοράς, της πρωτοπορίας, και του καλού αγώνα. 

 

Οι σύγχρονοι Πανιώνιοι Αγώνες έχουν την ρίζα τους και αντλούν την έμπνευσή τους από τους τα αρχαία Πανιώνια, τις γιορτές των Ιώνων του 8ου αιώνα π.Χ. Στην πανήγυρη αυτή λάμβαναν χώρα μεταξύ άλλων, ποιητικοί διαγωνισμοί. Διακεκριμένοι επιστήμονες θεωρούν τα αρχαία Πανιώνια ως πιθανούς τόπους δημιουργίας των Ομηρικών Επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.  

 

Στην πρόσφατη ιστορία, οι Πανιώνιοι Αγώνες αποτελούσαν ετήσια αθλητική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σμύρνη το 1896. 

 

Οι Πανιώνιοι Αγώνες στην εποχή μας συνδυάζουν στοιχεία τόσο από τα Πανιώνια της αρχαιότητας όσο και από τους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης, με βάση το τρίπτυχο Αθλητισμός – Τέχνες – Γράμματα. Με αυτή τη μορφή, αναβίωσαν το 2022 οι ΚΗ (28οι Πανιώνιοι Αγώνες), για πρώτη φορά το από το 1965, με αφορμή το εθνικό ορόσημο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Οι Πανιώνιοι Αγώνες μας προσφέρουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον, μια ευκαιρία να σκεφτούμε τις αξίες και την ταυτότητά μας, μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού.

 

Από τους Ίωνες, τον Μέγα Αλέξανδρο, έως τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, τον Δημητρό Δάλλα, και τον Πέτρο Λινάρδο, τα Πανιώνια εμφανίζονται σε πολλές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, άλλοτε με λαμπρότητα κι άλλοτε τραυματισμένα από τις δυσκολίες. 

 

Προσκαλούμε τις προσφυγικές αλλά και τις Ιωνικές πόλεις της Ελλάδος και τους συλλόγους τους να σταθούν συμπαραστάτες των Πανιώνιων Αγώνων, σε μια προσπάθεια που ενώνει παρά χωρίζει τις ομάδες.

Προσκαλούμε τους πολίτες της Νέας Σμύρνης, όλης της Ελλάδος, και ιδιαίτερα τους μαθητές να αγκαλιάσουν τους Πανιώνιους Αγώνες, συναισθανόμενοι την πνευματική κληρονομιά των προγόνων τους και τη χαρά των Αγώνων.