29οι ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Προκύρηξη Λογοτεχνικού και Εικαστικού Διαγωνισμού 2023

 

__________________________________

 

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης (ΠΓΣΣ), ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1890 και έχει σταθεί μέσα στα χρόνια, σημείο αναφοράς του ελληνισμού, έχοντας διαχρονικό και κύριο μέλημά του την προώθηση του αθλητισμού, του πολιτισμού και της παιδείας. Στο πλαίσιο των 29ων Πανιώνιων Αγώνων, με την υποστήριξη  του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (ΦΣΠ), του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ΑΚΕ) και των Εκδόσεων Υδροπλάνο, διοργανώνει Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και Μαθητικό Εικαστικό Διαγωνισμό με κοινό θέμα:

 

«Με το βλέμμα του Ομήρου: Όταν τα εμπόδια γίνονται εφόδια»

 

Οι διαγωνισμοί στοχεύουν στο να ενεργοποιήσουν την έκφραση των νέων ηλικίας 12-18 ετών μέσω της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, συμβάλλουν στην προώθηση του εικαστικού τρόπου έκφρασης, ως μια γλώσσα παγκόσμια που έχει την ικανότητα να μας φέρνει όλους κοντά.

 

Οι 29οι Πανιώνιοι Αγώνες στοχεύουν στην ανάδειξη του Αθλητισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων. Έχουν την ρίζα τους και αντλούν την έμπνευσή τους από τα αρχαία Πανιώνια, τις γιορτές των Ιώνων του 8ου αιώνα π.Χ. Στην πανήγυρη αυτή λάμβαναν χώρα μεταξύ άλλων, ποιητικοί διαγωνισμοί τους οποίους, διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Gregory Nagy θεωρούν ως πιθανούς τόπους δημιουργίας των Ομηρικών Επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας!

 

Οι πρώτοι Πανιώνιοι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη το 1896. Έκτοτε αναδεικνύεται η ουσιαστική προσφορά, η πρωτοπορία, η φιλοσοφία, και το πνεύμα του ΠΓΣΣ.

 

Οι  29οι Πανιώνιοι Αγώνες συνεχίζουν τον «καλόν αγώνα» που ξεκίνησε με την αναβίωση των Πανιώνιων Αγώνων το 2022 και τους 28ους Πανιώνιους Αγώνες, για πρώτη φορά έπειτα από το 1965, με αφετηρία την θλιβερή επέτειο 100 ετών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Φέτος, με τη σκυτάλη ανά χείρας τρέχουμε προς την ίδια πλευρά, όμως κοιτάζουμε με άλλον τρόπο και με βλέμμα διαφορετικό.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Με το βλέμμα του Ομήρου και με όχημα τη γλώσσα ή την εικόνα, οι στόχοι των δύο σκελών του φετινού διαγωνισμού είναι οι εξής:

 

 1. Να φέρουν τους διαγωνιζόμενους κοντά στο έργο και την κληρονομιά του Ομήρου.
 2. Να ενισχύσουν στους διαγωνιζόμενους την πεποίθηση πως ο αγώνας για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εμποδίων, αποδεικνύεται εφόδιο ζωής, ενώ η ανάληψη της ευθύνης της ζωής μας, είναι αυτή που μας κάνει πιο δυνατούς. Κοιτάζοντας από διαφορετική οπτική γωνία τη ζωή και τα εμπόδιά της, λαμβάνουμε από αυτά έμπνευση, θάρρος, και ώθηση.
 • Να κινητοποιήσουν τους διαγωνιζόμενους, ώστε να συμμετέχουν στα κοινά και να τους καλλιεργήσουν το πνεύμα της προόδου, ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας δεξιότητες, κλίσεις και ταλέντα που διαθέτουν.
 1. Να ενθαρρύνουν τους διαγωνιζόμενους να αναλογιστούν θέματα ισότητας και συμπερίληψης σε όλους τους τομείς της ζωής, καθώς και να τους υπενθυμίσουν όσους πρωτοπόρησαν στην εξάλειψη των στερεοτύπων.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Εμπνεόμενοι από τον τίτλο των διαγωνισμών, οι διαγωνιζόμενοι στα έργα τους μπορούν να αναφερθούν σε οποιοδήποτε σοβαρό εμπόδιο έχουν αντιμετωπίσει, στον τρόπο που το χειρίστηκαν ή και στα μαθήματα που αποκόμισαν από αυτό.

 

Μέσω των δημιουργιών τους μπορούν να αναλογιστούν σκέψεις και ερωτήσεις όπως:

 

 • Πώς μας επηρεάζουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες της ζωής; Είναι τα εμπόδια μόνο εξωτερικά, ή υπάρχουν και εσωτερικά που επηρεάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών; Με ποιον τρόπο μπορούν οι αντιλήψεις, η νοοτροπία και οι πεποιθήσεις ενός ανθρώπου, να επηρεάσουν την διαχείριση των εμποδίων και την εξέλιξή του;

Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει «μην με κρίνετε από την επιτυχία μου, να με κρίνετε από τις φορές που έπεσα και κατάφερα να σηκωθώ ξανά». Ποια είναι η γνώμη σου για αυτή τη φράση;

 

 • Τι κερδίζει κάποιος από κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίζει; Mε ποιον τρόπο διαμορφώνεται η προσωπικότητά του, μέσω αυτής της διαδικασίας; Ποια χαρακτηριστικά αναπτύσσονται εξαιτίας των εμποδίων που αντιμετωπίσαμε στη ζωή;

Ο τυφλός Όμηρος μεγαλούργησε με τη δημιουργία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Πως μπορεί ένας άνθρωπος, όχι απλά να μην καμφθεί, αλλά να επωφεληθεί από τις δυσκολίες της ζωής;

 

 • Με ποιον τρόπο σκοπεύεις να εξελίξεις τον εαυτό σου, τον τρόπο που σκέφτεσαι ή συμπεριφέρεσαι, ώστε τα εμπόδια που θα συναντήσεις να γίνουν εφόδια στη ζωή σου; Πως θα επηρεάσεις τους άλλους γύρω σου, την κοινότητα, τη χώρα σου, τον πλανήτη;

Η σπουδαία Μάγια Αγγέλου είχε πει το 2009: «Βεβαιωθείτε ότι δεν θα πεθάνετε χωρίς να έχετε κάνει κάτι θαυμάσιο για την ανθρωπότητα»!

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 • Τα λογοτεχνικά έργα πρέπει να αποσταλούν έως 15/12/2023, ώρα 18.00 στο [email protected]
 • Σε κάθε υποβολή έργου πρέπει να αναγράφεται
 • το πλήρες όνομα του διαγωνιζόμενου
 • ο τίτλος του έργου
 • η ηλεκτρονική διεύθυνση του διαγωνιζόμενου ή του κηδεμόνα
 • το όνομα του σχολείου στο οποίο φοιτεί και προαιρετικά το όνομα του δασκάλου
 • Τα έργα πρέπει να υποβληθούν σε αρχείο word με τις εξής προδιαγραφές:
 • να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα
 • γραμματοσειρά arial
 • μέγεθος γραμμάτων 12
 • στοίχιση παραγράφου αριστερά, διάστιχο 1.0.
 • περιθώριο από αριστερά 0,25
 • έκταση κειμένων από 500 έως 1000 λέξεις
 • Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν δημοσιευθεί ή σταλεί σε άλλο διαγωνισμό (ως δημοσίευση νοείται και ο διαμοιρασμός σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης [social media]).
 • Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι οριστική.
 • Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και δεν θα είναι συμμορφωμένη με κάποιον από τους όρους υποβολής, θα θεωρείται άκυρη.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

 • Τα εικαστικά έργα πρέπει να αποσταλούν έως 15/12/2023, ώρα 18.00 στο [email protected]
 • Σε κάθε υποβολή έργου πρέπει να αναγράφεται
 • το πλήρες όνομα του διαγωνιζόμενου
 • ο τίτλος του έργου
 • η ηλεκτρονική διεύθυνση του διαγωνιζόμενου ή του κηδεμόνα
 • το όνομα του σχολείου στο οποίο φοιτεί και προαιρετικά το όνομα του δασκάλου
 • Τα έργα ζωγραφικής πρέπει να δημιουργούνται με φυσικά μέσα. Τα αποδεκτά μέσα περιλαμβάνουν λάδι, ακουαρέλα, παστέλ, ακρυλικό, μολύβι, στυλό.
 • Τα έργα ζωγραφικής 2D και 3D είναι επιλέξιμα.
 • Κάθε έργο ζωγραφικής θα φωτογραφίζεται από τον δημιουργό του και θα υποβάλλεται σε μορφή jpeg ως συνημμένο αρχείο. Για τη λήψη της φωτογραφίας, προτείνονται τα εξής:
 • Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι υψηλής ευκρίνειας, δηλαδή τουλάχιστον 4032 Χ 3024 ή 300 dpi (dots per inch) και πάνω ή τουλάχιστον να ληφθεί με ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς φλας.
 • Το φως που πέφτει στο εικαστικό έργο να είναι ομοιόμορφο, ιδανικά το έργο να φωτογραφηθεί υπό έμμεσο φως ημέρας, δηλαδή να μην υπάρχουν φωτεινά και σκοτεινά σημεία ή αντανακλάσεις από τον ήλιο. Αν το έργο φωτογραφηθεί σε εσωτερικό χώρο, καλό είναι να τοποθετηθούν δύο φωτιστικά σώματα ίδιας έντασης , δεξιά και αριστερά από το έργο, και σε γωνία 45 μοιρών, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται σκιές και να έχει ομοιόμορφο φωτισμό. Τα φώτα πρέπει να βρίσκονται περίπου στην ευθεία του φακού, γιατί αν βρίσκονται πολύ κοντά στο έργο, μπορεί να προκαλέσουν θάμβωση της εικόνας. 
 • Η φωτογραφία να ληφθεί από απόσταση περίπου 50 εκατοστών
 • Ο φακός της φωτογραφικής μηχανής ή του κινητού τηλεφώνου και το επίπεδο του έργου να βρίσκονται υπό γωνία 90ο, δηλαδή για τη λήψη της φωτογραφίας, το έργο πρέπει να στερεώνεται στον τοίχο σε παράλληλη θέση με τον φακό, και να είναι κεντραρισμένο περίπου στο ύψος του φακού. 
 • Αποφύγετε το φλας
 • Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ελεγθεί ότι η φωτογραφία του έργου είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσικά χρώματα και τόνους του πρωτότυπου έργου, καθώς και ότι τα όρια του έργου βρίσκονται όσο πιο κοντά στο πλαίσιο της φωτογραφίας. Για τα κάθετα έργα, η φωτογραφία πρέπει να ληφθεί κάθετα (μορφή πορτραίτου) και για τα οριζόντια έργα, πρέπει να ληφθεί οριζόντια (μορφή τοπίου).
 • Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν δημοσιευθεί ή σταλεί σε άλλο διαγωνισμό (ως δημοσίευση νοείται και ο διαμοιρασμός σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης [social media]).
 • Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι οριστική.
 • Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και δεν θα είναι συμμορφωμένη με κάποιον από τους όρους υποβολής, θα θεωρείται άκυρη.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

 

 1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν οι μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 12-18 ετών ανεξαρτήτως της χώρας που ζούνε.
 2. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και συνιστά πλήρη και ανεπιφύλακτη συμφωνία και αποδοχή των παρόντων όρων και προϋποθέσεων, οι οποίοι είναι οριστικοί και δεσμευτικοί. Η νίκη ενός βραβείου εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τους παρόντες όρους και προϋποθέσεις και την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων που ορίζονται στο παρόν.
 3. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό αποτελεί αυτομάτως και πλήρη, ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση

(α) για την επώνυμη δημοσίευση του έργου του διαγωνιζόμενου στα πλαίσια του διαγωνισμού στις ιστοσελίδες των διοργανωτών panioniangames.gr και pgss.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

(β) για την επώνυμη δημοσίευση του έργου στο συλλεκτικό βιβλίο συλλογή (e-book) που εκδίδεται για αυτόν τον σκοπό στο πλαίσιο των 29ων Πανιώνιων Αγώνων από τον εκδοτικό οίκο Υδροπλάνο

(γ) για την παρουσίαση εικαστικών έργων σε εκθέσεις

 1. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό με ένα (1) μόνο έργο σε κάθε κατηγορία (ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα εικαστικό έργο).
 2. Το έργο συμμετοχής πρέπει να είναι πρωτότυπη δημιουργία του διαγωνιζόμενου. Πρέπει να είναι πρωτότυπη ιδέα και εκτέλεση του δημιουργού και όχι αντίγραφο υλικού, που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου ή αποτέλεσμα χρήσης οποιασδήποτε μορφής τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).
 3. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη αυθεντικότητα ή γνησιότητα του έργου ή τη χρήση οποιασδήποτε μορφής προγράμματος ΤΝ ενδέχεται η συμμετοχή σας να αποκλειστεί. Η επιτροπή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αρνηθεί τις υποβολές με βάση την ποιότητα της εικόνας, τη μη τήρηση των όρων του διαγωνισμού, την ακαταλληλότητα ή προσβλητικότητα του περιεχομένου ή/και τις ανησυχίες σχετικά με παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο πρωτότυπο έργο.
 4. Η απόφαση της Κριτικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2024 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
 5. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι οριστική.
 6. Όλες οι ανακοινώσεις και εξελίξεις που αφορούν στον διαγωνισμό, θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα panioniangames.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΠΓΣΣ.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η σύνθεση των δύο κριτικών επιτροπών θα είναι ισορροπημένη βάσει δημογραφικών κριτηρίων όπως το φύλο και η ηλικία. Τα μέλη τους θα οριστούν από τον ΠΓΣΣ σε συνεργασία με τον ΦΣΠ και το σχολείο Pierce, ΑΜΕ, και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα των διαγωνισμών.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 1. Θα απονεμηθούν Α΄, Β΄, Γ΄ βραβεία για καθώς και έπαινοι πρωτοτυπίας ξεχωριστά για 4 κατηγορίες:
  • Λογοτεχνικός Διαγωνισμός (μαθητές Γυμνασίου)
  • Λογοτεχνικός Διαγωνισμός (μαθητές Λυκείου)
  • Εικαστικός Διαγωνισμός (μαθητές Γυμνασίου)
  • Εικαστικός Διαγωνισμός (μαθητές Λυκείου)
 2. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έπαινο συμμετοχής.
 3. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν ως τις 30 Μαρτίου 2024.
 4. Tα βραβεία είναι τα εξής:

Για μαθητές Λυκείου

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

 • Bραβείο Α΄:500 ευρώ χρηματικό έπαθλο
 • Bραβείο Β΄:Συμμετοχή σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Deree, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
 • Bραβείο Γ΄:Δωροεπιταγή 100 ευρώ για αγορές αθλητικών ειδών από την μπουτίκ του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. & Βιβλία αξίας 50 ευρώ από τον εκδοτικό οίκο Υδροπλάνο
 • Έπαινος πρωτοτυπίας:Συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργικής γραφής από το Skillbox.gr

 Εικαστικός διαγωνισμός

 • Bραβείο Α΄:500 ευρώ χρηματικό έπαθλο
 • Bραβείο Β΄:Συμμετοχή σε σεμινάρια καλών τεχνών στο Deree, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
 • Bραβείο Γ΄:Δωροεπιταγή 100 ευρώ για αγορές αθλητικών ειδών από την μπουτίκ του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. & Βιβλία αξίας 50 ευρώ από τον εκδοτικό οίκο Υδροπλάνο
 • Έπαινος πρωτοτυπίας: Συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργικής γραφής από το Skillbox.gr

Για μαθητές Γυμνασίου 

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

 • Bραβείο Α΄:300 ευρώ χρηματικό έπαθλο
 • Bραβείο Β΄:Συμμετοχή στο καλοκαιρινό αθλητικό summer camp 2024 του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.
 • Bραβείο Γ΄:  Δωροεπιταγή 100 ευρώ για αγορές σε πολυκατάστημα της επιλογής του νικητή/νικήτριας & Βιβλία αξίας 50 ευρώ από τον εκδοτικό οίκο Υδροπλάνο
 • Έπαινος πρωτοτυπίας: Συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργίας περιεχομένου στα social media από το Skillbox.gr

 Εικαστικός διαγωνισμός

 • Bραβείο Α΄:300 ευρώ χρηματικό έπαθλο
 • Bραβείο Β΄:Συμμετοχή στο καλοκαιρινό αθλητικό summer camp 2024 του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.
 • Bραβείο Γ΄:Δωροεπιταγή 100 ευρώ για αγορές σε πολυκατάστημα της επιλογής του νικητή/νικήτριας & Βιβλία αξίας 50 ευρώ από τον εκδοτικό οίκο Υδροπλάνο
 • Έπαινος πρωτοτυπίας:Συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργίας περιεχομένου στα social media από το Skillbox.gr
 1. Με σκοπό την αναγνώριση της συμμετοχής και της προσπάθειας όλων των μαθητών, θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκδοση των έργων όχι μόνο όσων βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό αλλά και όλων όσοι θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Η έκδοση αυτή θα γίνει σε ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) το οποίο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στις ανωτέρω ιστοσελίδες.
 2. Τα βραβευμένα έργα, αλλά και όσα λάβουν υψηλή βαθμολογία, θα δημοσιευθούν σε μία καλαίσθητη συλλογή με την επιμέλεια του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνο.